Vallcalent, 40 - 25006 Lleida

973 28 25 63

Relleu STEAM a FEDAC Lleida

Relleu STEAM a FEDAC Lleida

L’ICE de la Universitat de Lleida organitza la iniciativa “Relleu STEAM”, la qual consisteix en què cada mes, un centre diferent de Lleida proposa un repte STEAM. Un cop realitzat el repte, cada centre ha de mostrar les evidències de l’experiència per part dels alumnes.

La metodologia STEAM engloba les disciplines de Ciència, Tecnologia, Enginyeria, Art i Matemàtiques (Science, Technology, Engineering, Arts and Mathematics) permetent als estudiants viure experiències d’aprenentatge actiu i integrar diverses àrees de coneixement per tal de desenvolupar competències per a la vida i connectar-se amb les dinàmiques i desafiaments del context local i global.

A FEDAC Lleida duem a terme projectes STEAM com: “de què estan fets els superherois”, “ajudem a l’aquaman”, “game of STEAM” i “com evitem la nostra extinció consumista”

Aquest mes de juny, l’Escola FEDAC Lleida hem estat els encarregats de continuar amb el relleu STEAM i hem proposat l’elaboració del triangle de Sierpinski en tres dimensions.

El triangle de Sierpinski és un conjunt fractal que es construeix agafant com a base un triangle equilàter, i unint cada vegada els seus punts mitjans, formant d’aquesta forma nous triangles equilàters.  

Un fractal és un objecte geomètric en què es repeteix el mateix patró a diferents escales i amb diferent orientació. El terme “fractal” ve del llatí “fractus”, que vol dir fracturat, trencat, irregular.

El triangle de Sierpinski en dos dimensions, és extrapolable volumetricament en tres dimensions per mitjà del tetraedre. El tetraedre és un poliedre regular format per quatre cares formades amb triangles equilàters.

Els alumnes de tercer d’ESO a la matèria de Matemàtiques han estudiat les propietats geomètriques del tetraedre. També han elaborat aquest poliedre regular amb diferents colors a la matèria d’Educació Visual i Plàstica.

Finalment, amb els tetraedres creats,  han construït el triangle de Sierpinski en tres dimensions a la matèria de Tecnologia.

Per mitjà d’aquest repte, els nostres alumnes han treballat de forma col·laborativa ficant cadascú el seu granet de sorra en la construcció del producte final: un triangle de Sierpinski en tres dimensions.

Així mateix, també han entès i experimentat volumetricament què és un fractal i quines són les seves propietats geomètriques.

steam
CreaEscola Quality Certificate for Education Website