Vallcalent, 40 - 25006 Lleida

973 28 25 63

+Art a les escoles – “La nit de Sant Joan”

+Art a les escoles – “La nit de Sant Joan”

L’inici del +Art va donar origen a l’exposició “Infància, dona i bellesa” de l’artista Siro López i del treball de les 25 escoles Fedac a partir de la inspiració, creació i reflexió de les seves obres i temàtica. Aquest nou curs, 2022- 2023, fem un pas més donant valor a l’Art i a la Cultura, unint l’Art de la música i la dansa amb la Cultura del folklore català.  

Aquest nou projecte s’anomena “LA NIT DE SANT JOAN”. 

Per què “La Nit de Sant Joan”?

A l’escola, la festa de Sant Joan és l’última festa que es treballa dins del currículum escolar. En ella hi ha diferents elements festius i tradicionals que cal transmetre en els nostres alumnes: el foc, la festa, els capgrossos, les danses, la música, les tradicions… 

Tots aquests elements formen part d’una tradició festiva, cultural i històrica de la nostra terra que cal conservar i tenir cura.

En el nostre món escolar, on la pluralitat és la base de l’educació, un projecte com aquest en el qual s’engloba la diversitat, la realitat i la integració, ens permet, a partir de la imaginació, la creació i la descoberta de grans personatges, anar introduint els alumnes en el món de les tradicions catalanes. Tradicions que han d’estar vives a l’escola per garantir que puguin continuar vives en la nostra societat i així enfortir el teixit social. 

El projecte “La nit de Sant Joan” portarà a cada escola a crear, investigar, aprendre, reflexionar vers el personatge que s’escollirà per crear el capgròs o gegantó. Aquest procés emmarca una sèrie d’actuacions al voltant de la figura del capgròs i del que representa.

Paral·lelament, treballar “La nit de Sant Joan” amb LiceuAprèn,  ofereix a mestres i alumnes la possibilitat de viure l’experiència de treballar amb una entitat artística on la música, la dansa i l’escenografia és important. I tot el que envolta la temàtica de la Nit de Sant Joan.

Els principals reptes que  pretenem assolir són:

  • Crear un projecte artístic i cultural treballat a partir de la seqüència didàctica: VEURE (Pedagogia de la contemplació), FER (Pedagogia de l’error) i  ASSOLIR (pedagogia de la pregunta). 
  • Protagonisme de les àrees artístiques i de les metodologies actives. 
  • Organització del treball: interdisciplinari, cooperatiu… Treballar de manera cooperativa, aprenent els uns dels altres, compartint punts de vista, habilitats diferents i afavorint el diàleg, el contrast d’opinions, l’argumentació i l’esperit crític que aporta el treball col·laboratiu.  
  • Ganes d’aprendre amb activitats que siguin significatives, que involucrin i impliquin a l’alumne. Sortir de la rutina i estimular la participació o bé oferir  experiències d’aprenentatge que siguin viscudes com un joc.  
  • Activitats de creació per mitjà de llenguatges expressius: musicals, plàstics, visuals, corporals…  

El projecte +ART a les escoles és un projecte impulsat per les escoles FEDAC, obert a centres educatius i docents d’arreu, per contribuir a la transformació de l’educació a través de l’art.

Considerem que el sistema educatiu necessita més art, i que l’art a l’escola no és una moda sinó que ha vingut per quedar-s’hi. Creiem en l’art com a base d’una educació profundament humanista i transformadora, en un món cada cop més dominat per la tecnologia.

Amb el projecte +ART a les escoles, volem potenciar en totes les etapes educatives el gran ventall expressiu i comunicatiu que ens aporten els llenguatges artístics, i ho volem fer de manera personal, diversa i creativa.

+art a les escoles
CreaEscola Quality Certificate for Education Website