Vallcalent, 40 - 25006 Lleida

973 28 25 63

Projecte AIPs: Els Agents Impulsors de la Participació a l’escola

Projecte AIPs: Els Agents Impulsors de la Participació a l’escola

Totes les Escoles FEDAC tenim un educador AIP, que és  l’Agent Impulsor de la Participació (AIP) a l’escola i té com a missió impulsar els processos participatius en la comunitat educativa FEDAC. Ja fa anys que el pla estratègic #avuixdemà2024 va néixer per donar resposta als 24 Reptes que van sorgir d’un gran procés participatiu de tota la comunitat educativa FEDAC per conèixer quins eren els grans desafiaments de l’escola del segle XXI. En aquell moment els AIPs van dinamitzar trobades amb famílies, alumnes i docents. 

Aquest curs hem volgut anar un pas més enllà i hem creat el projecte en cadascuna de les escoles amb l’objectiu de promoure una estructura assembleària de manera que l’alumnat no solament pugui triar sinó també decidir i formar part de la presa de decisions. Per aquest motiu és tan important un canvi de paradigma, de triar i proposar fins arribar al DECIDIR. L’escola que volem ha d’anar cap a la victòria pública comunitària. Volem potenciar ciutadans lliures, iguals i crítics per tal de donar espai a una comunitat de persones lliures.

Per què la democràcia a l’escola? Aporta llibertat, decisió pròpia, participació, elecció i representació. I perquè la democràcia estigui present a l’escola tots hem de tenir veu, tots en formem part, hem de potenciar la cultura assembleària i la participació on tothom pugui donar la seva opinió lliurement i sigui escoltat. A més a més, la col·laboració, el diàleg, l’escolta empàtica, els processos de construcció compartida i tenir un propòsit compartit esdevindran fonamentals perquè la cultura assembleària estigui present a les aules.

Les accions que hem realitzat durant aquest curs han estat les següents:

  • Elecció democràtica dels alumnes AIPs des de 4t de Primària fins a 4t d’ESO.
  • Difusió del projecte en tots els cursos de l’escola.
  • Creació d’un correu electrònic on poder fer arribar totes les propostes.
  • Trobada amb tots els membres per poder conèixer-se, recordar les línies de treball i explicar el seu rol.
  • Recull de propostes de tots els alumnes.
  • Trobada dels alumnes AIPs amb l’equip directiu per compartir les seves propostes. 
  • Participació en diferents activitats i celebracions de l’escola com a representants de tots els alumnes. 

Els AIPs han esdevingut clau donant veu i representant els seus companys. 

Construïm junts l’escola que volem!!!

AIPS
CreaEscola Quality Certificate for Education Website